keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Ontophage I: Pierres de brume

Marc Piskic, Ontophage, Livre 1: Pierres de brume. Emmanuel Proust Éditions, 2009.

Kroatialaissyntyinen Marc Piskic on sarjakuvataiteilija ja muusikko. Hän opiskeli École Émile Cohlissa Lyonissa ja Joe Kubert School of Cartoon and Graphic Artsissa New Yorkissa. Hän on tehnyt mm. sarjakuvasovituksia Agatha Christien dekkareista.  

Pierres de brume on ensimmäinen osa Ontophage-sarjaa. Père-Lachaisen hautausmaalta Pariisissa marraskuun lopussa 1866 löytyy miehen ruumis. Löytö on karmiva, koska miehen ruumis on kivettynyt - vieläpä asennosta päätellen äkillisesti. Pienen juorulehden toimittaja Tristan Sphalt saa tehtäväkseen tutkia omituista kuolemantapausta. Tutkimukset johdattavat hänet epäilyttävien suurmiesten pakeille, pimeisiin kapakoihin, rappeutuviin hermoparantoloihin ja Pariisin öisille kaduille. Tarina kulkee mainiosti.

Piskicin piirrostyyli on "ekspressiivistä" mutta tarkkaa ja se välittää erinomaisesti 1800-luvun loppupuolen Pariisin runsaine sisustuksineen, vossikoineen, pukuineen ja katunäkymineen. Piskic onnistuu myös tuottamaan mysteerin tunnelman tummilla, sävyiltään riisutuilla sivuilla.

Loistava.