Siirry pääsisältöön

Station 16

Hermann & Yves H., Station 16. Ranskankielisestä alkuteoksesta Station 16 (2014) englanniksi kääntänyt Yves H. Dark Horse Books, Milwaukie, OR, USA, 2014.

Syrjäisen venäläisen raja-aseman sotilaat tappavat aikaa karussa maisemassa. Novaja Zemljan muotoja ovat muokanneet hidas geologia ja lukuisat ydinkokeet. Vuoden 1961 ydinpommi räjäytettiin ilmakehässä saariston edustalla. Se oli neljätuhatta kertaa voimakkaampi kuin Hiroshimaan pudotettu pommi.

Kun vuosikymmeniä tyhjillään olleelta tutkimusasemalta tulee kohinainen hätäkutsu, sotilaat lähetetään selvittämään tapausta. Matkalla helikopteri joutuu yllättävään lumimyrskyyn, mutta outoudet ovat vasta alkamassa. Tutkimusasema on autio, mutta sängyn alta löytynyt hylsy ja laboratorion lattialle kuivunut veri herättävät kysymyksiä asemalla tehdyn tutkimuksen laadusta. Sitten mahtavien revontulien värjäämän taivaan alla helikopteri katoaa. Sitten tutkimusaseman rakennuksen ikkunoista loistaa valoa. Paluu raja-asemalle osoittautuu yllättävän vaikeaksi.

Belgialaisten Hermann ja Yves Huppen Station 16 (2014) on tiivis, 56-sivuinen scifi-kauhu -sarjakuva. Muiden (ant)arktisten tarinoiden — kuten John Carpenterin elokuva The Thing (1982) ja H. P. Lovecraftin pienoisromaani At the Mountains of Madness (1931) — tavoin Station 16 sijoittaa päähenkilöt keskelle jäistä ja hedelmätöntä lakeutta, missä maantieteen, sään ja olosuhteiden eristäminä he joutuvat tekemisiin mysteerin kanssa. Yves H.:n kirjoittamassa tarinassa outoutta vastaan voi taistella fyysisesti (carpenterilaisittain) rynnäkkökiväärein, mutta pohjalle jää lovecraftimainen selittämättömyys. Tarinan edetessä mysteeri alkaa tosin kietoutua itseensä, eikä sen kiehtova tunnelma kanna aivan loppuun asti.

Piirrosjälki on tarkkaa, ilmaisuvoimaista ja tunnistettavaa. Vesivärien sävyt palvelevat Station 16:n lohdutonta tunnelmaa loistavasti. Murrettu Novaja Zemljan harmaus sekoittuu räikeämpiin väreihin juuri mysteerin käänteiden kohdalla.

Huppenin isä ja poika -pari on tehnyt yhdessä sarjakuvia vuodesta 1995. Julkaisuihin mahtuu yksittäisiä tarinoita ja mm. Les tours de Bois-Maury -sarjan myöhäisempiä jaksoja. Hermann Huppen (s. 1938) on jo pitkällä eläkeiässä, mutta hän piirtää edelleen albumin vuodessa — yleensä poikansa kirjoittaman.

Station 16 -sarjakuvasta on tehty myös traileri. Lisää kuvia ja sivuja on tarjolla täällä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

C'était la guerre des tranchées

Jacques Tardi, C'était la guerre des tranchées (1993). Casterman, 2012.

Nuoruudessa kirjastossa kohdatut Jacques Tardin ja José Muñozin albumit olivat omituinen pulahdus eurooppalaiseen sarjakuvaan. Tietynlaiseen realistiseen piirrosjälkeen ihastunut lukija kohtasi ekspressiivistä, aikuisille suunnattua sarjakuvaa, joka saneli itse suhteensa todellisuuteen. Muñozin tarinat kulkivat repaleisina epätodellisina mustavalkoisina unina. Tardin salapoliisitarinat käyttivät ohutta selkeää viivaa ja suuria ruutuja; kuvituksen ja tarinoiden välillä oli omituinen jännite.

Jacques Tardi (s. 1946) on yksi "suurista" sodanjälkeisistä ranskalaisista sarjakuvapiirtäjistä ja todennäköisesti ainoa, jonka lapsuutta ovat varjostaneet painajaiset ensimmäisestä maailmansodasta. Isovanhempien kertomukset jäivät elämään hänen mieleensä ja purkautuivat vuosia myöhemmin sarjakuvina. Jo 1970-luvun alussa hän julkaisi sarjakuvan Adieu Brindavoine, jossa valokuvaaja sotkeutuu sotaa edeltäviin tapa…

Lost Planet: First Colony

Izu & Massimo Dall'Oglio, Lost Planet: First Colony. Ranskankielisestä alkuteoksesta Lost Planet (2013) englanniksi kääntänyt Mark McKenzie-Ray. Titan Comics, London, UK, 2014.

Lost Planet: First Colony on CapCom:in julkaiseman Lost Planet 3 -videopelin maailmaan sijoittuva sarjakuva. Sen tarina sijoittuu aikaan 40 vuotta ennen videopelin tapahtumia: Maapallo on saastunut ja melkein elinkelvoton. Merta ja ilmakehää puhdistavat laitokset, joiden on määrä pelastaa kuoleva planeetta, nielevät valtavan määrän energiaa, jota on tarjolla alati vähemmän. Avaruuteen on lähetetty lukuisia retkikuntia etsimään asuttavia planeettoja ja niiltä uusia energiamuotoja. Vaikka hanketta johtaa "maan hallitus", retkikuntia varustavat suuryritykset.

Jäinen E.D.N. III -planeetta vaikuttaa lupaavalta. Sinne lähetetty retkikunta löytää valtavat määrät T-ENG -lämpöenergiaa, mutta pian retkikunta joutuu ongelmiin. Kuultuaan suuryrityksen toistaiseksi hylänneen kaivoshankkeensa jääplaneetalla…

Minä olen sinun tyttöystäväsi nyt

Nina Hemmingsson, Minä olen sinun tyttöystäväsi nyt. Ruotsinkielisestä alkuteoksesta Jag är din flickvän nu (2006) suomentanut Saara Pääkkönen. WSOY, Helsinki, 2011.

Ruotsalaisen Nina Hemmingssonin hauska Minä olen sinun tyttöystäväsi nyt (2011) tarjoilee surrealistisen kokoelman erimittaisia sarjakuvia sukupuolirooleista, ahdistuksesta ja ihmissuhteista. Päähenkilöt ovat eri-ikäisiä naisia, joiden kautta Hemmingsson kääntää sukupuoliasetelmat päälaelleen. Samalla kääntyvät myös monet ulkonäköön, seksuaaliseen käyttäytymiseen, parisuhteisiin ja hyväksytyksi tulemiseen liittyvät kysymykset paljastaen samalla jotain uutta maailmasta ja tasa-arvosta.

Hemmingsson ei kuitenkaan saarnaa, eikä sukupuolten välinen vastavuoroinen riippuvuussuhde katoa tai tuhoudu, vaan sen uumenissa on jotain hyvääkin. Hän tekee pilaa paitsi miehistä myös naisista omituisine odotuksineen. Huumori on terävää ja absurdia: Suhde päättyy, koska miehen peräsuolesta on löytynyt ulostetta. Tai koska tämän buddhalain…