tiistai 29. tammikuuta 2013

Universal war one: L'intégrale

Denis Bajram, Universal war one: L'intégrale. MC Productions, Toulon, France, 2009.

Denis Bajram on nelikymppinen ranskalainen sarjakuvataitelija. Hän opiskeli insinööriksi ja kiipesi Unileverin johtoportaikkoa kunnes keksi aloittaa taideopinnot taidekorkeakoulussa École Nationale Supérieure des Arts Décoratifsissa Pariisissa. Bajram on piirtänyt ja kirjoittanut muutamia sarjakuvakirjoja, ja muun toimen ohella hän toimii mm. kustannustoimittajana belgialaisessa Quadrants-kustantamossa.

Universal war one sijoittuu tulevaisuuteen, missä maan ja aurinkokunnan siirtomaiden välinen konflikti kärjistyy. Kun Saturnuksen läheltä löytyy valoa ja energiaa imevä musta seinämä, konflikti leimahtaa sisällissodaksi. United Earth Forces lähettää seitsenhenkisen ryhmän Uranuksen kuuhun selvittämään seinämän alkuperää. Seuraa henkilödraamaa, aikadilaatiota ja aikamatkailua. Bajramin tieteistarina pysyy erinomaisesti koossa. Myös Bajramin piirrosjälki on napakkaa. Väripaletti on karsittu muutamaan sävyyn. Kuvien valaistus on dramaattinen; niissä on paljon mustia varjoja. Tarinankerronta, laitteet, alukset, kuut ja planeetan pinnat ovat erinomaisia.

Universal war one ilmestyi vuosina 1998-2006 kuutena sarjakuva-albumina, jotka on julkaistiin yhtenä niteenä 2009.  L'intégrale-laitos sisältää albumien lisäksi parikymmentä sivua luonnoksia, työvaihteita ja taustaa; yhteensä 276 sivua. Tästä ei scifi-sarjakuva parane.