Station 16

Hermann & Yves H., Station 16. Ranskankielisestä alkuteoksesta Station 16 (2014) englanniksi kääntänyt Yves H. Dark Horse Books, Milwaukie, OR, USA, 2014.

Syrjäisen venäläisen raja-aseman sotilaat tappavat aikaa karussa maisemassa. Novaja Zemljan muotoja ovat muokanneet hidas geologia ja lukuisat ydinkokeet. Vuoden 1961 ydinpommi räjäytettiin ilmakehässä saariston edustalla. Se oli neljätuhatta kertaa voimakkaampi kuin Hiroshimaan pudotettu pommi.

Kun vuosikymmeniä tyhjillään olleelta tutkimusasemalta tulee kohinainen hätäkutsu, sotilaat lähetetään selvittämään tapausta. Matkalla helikopteri joutuu yllättävään lumimyrskyyn, mutta outoudet ovat vasta alkamassa. Tutkimusasema on autio, mutta sängyn alta löytynyt hylsy ja laboratorion lattialle kuivunut veri herättävät kysymyksiä asemalla tehdyn tutkimuksen laadusta. Sitten mahtavien revontulien värjäämän taivaan alla helikopteri katoaa. Sitten tutkimusaseman rakennuksen ikkunoista loistaa valoa. Paluu raja-asemalle osoittautuu yllättävän vaikeaksi.

Belgialaisten Hermann ja Yves Huppen Station 16 (2014) on tiivis, 56-sivuinen scifi-kauhu -sarjakuva. Muiden (ant)arktisten tarinoiden — kuten John Carpenterin elokuva The Thing (1982) ja H. P. Lovecraftin pienoisromaani At the Mountains of Madness (1931) — tavoin Station 16 sijoittaa päähenkilöt keskelle jäistä ja hedelmätöntä lakeutta, missä maantieteen, sään ja olosuhteiden eristäminä he joutuvat tekemisiin mysteerin kanssa. Yves H.:n kirjoittamassa tarinassa outoutta vastaan voi taistella fyysisesti (carpenterilaisittain) rynnäkkökiväärein, mutta pohjalle jää lovecraftimainen selittämättömyys. Tarinan edetessä mysteeri alkaa tosin kietoutua itseensä, eikä sen kiehtova tunnelma kanna aivan loppuun asti.

Piirrosjälki on tarkkaa, ilmaisuvoimaista ja tunnistettavaa. Vesivärien sävyt palvelevat Station 16:n lohdutonta tunnelmaa loistavasti. Murrettu Novaja Zemljan harmaus sekoittuu räikeämpiin väreihin juuri mysteerin käänteiden kohdalla.

Huppenin isä ja poika -pari on tehnyt yhdessä sarjakuvia vuodesta 1995. Julkaisuihin mahtuu yksittäisiä tarinoita ja mm. Les tours de Bois-Maury -sarjan myöhäisempiä jaksoja. Hermann Huppen (s. 1938) on jo pitkällä eläkeiässä, mutta hän piirtää edelleen albumin vuodessa — yleensä poikansa kirjoittaman.

Station 16 -sarjakuvasta on tehty myös traileri. Lisää kuvia ja sivuja on tarjolla täällä.

Kommentit