Lost Planet: First Colony

Izu & Massimo Dall'Oglio, Lost Planet: First Colony. Ranskankielisestä alkuteoksesta Lost Planet (2013) englanniksi kääntänyt Mark McKenzie-Ray. Titan Comics, London, UK, 2014.

 Lost Planet: First Colony on CapCom:in julkaiseman Lost Planet 3 -videopelin maailmaan sijoittuva sarjakuva. Sen tarina sijoittuu aikaan 40 vuotta ennen videopelin tapahtumia: Maapallo on saastunut ja melkein elinkelvoton. Merta ja ilmakehää puhdistavat laitokset, joiden on määrä pelastaa kuoleva planeetta, nielevät valtavan määrän energiaa, jota on tarjolla alati vähemmän. Avaruuteen on lähetetty lukuisia retkikuntia etsimään asuttavia planeettoja ja niiltä uusia energiamuotoja. Vaikka hanketta johtaa "maan hallitus", retkikuntia varustavat suuryritykset.

Jäinen E.D.N. III -planeetta vaikuttaa lupaavalta. Sinne lähetetty retkikunta löytää valtavat määrät T-ENG -lämpöenergiaa, mutta pian retkikunta joutuu ongelmiin. Kuultuaan suuryrityksen toistaiseksi hylänneen kaivoshankkeensa jääplaneetalla ryhmä merirosvoja päättää iskeä retkikunnan leiriin ja ryöstää siellä olevat varusteet ennen kuin suuryritys alkaa lämmitellä hanketta uudelleen. Jäisen planeetan sääolot ovat kuitenkin arvaamattomat. Piraattien oma alus haaksirikkoutuu, ja he joutuvat etsimään suojaa retkikunnan leiristä raskaan taipaleen takaa. Matkalla he oppivat, miten ja miksi retkikunta vaimeni.

Maapallon kuolema, avaruuden kaivostoiminta ja suuryritysten tumma varjo ovat toimivia joskaan eivät aivan ainutlaatuisia aineksia. Lost Planet on melko lyhyt, vain 48 sivua, eikä tarina sen ihmeemmin työstä tai jalosta reunaehtojaan. Ehkä sen vuoksi, että taustalla on videopeli ja sen tarinankerronnan keinot, avaruudesta löytyvä vieraus ei ole mysteeri vaan jotain fyysistä ja vihaista. Vaikka suuria yllätyksiä tai maailman luomista ei nähdä, lyhyessä ja suoraviivaisessa tarinassa vilahtaa petosta ja henkilöhahmojen luonteita.

Sarjakuvan käsikirjoittaja Guillaume "Izu" Dorison (ks. Bedetheque) on pelialaa käsittelevän Game Fan -lehden perustaja ja entinen päätoimittaja. Vuonna 2006 hän meni töihin Les Humanoïdes Associésille, missä hän on toimittanut manga-sarjoja. Hän on lisäksi itse käsikirjoittanut sarjakuvia nimimerkkinään "Izu".


Massiamo Dall'Oglio on italialainen graafikko ja sarjakuvapiirtäjä, joka on Dorisonin tapaan erikoistunut mangaan ja on työskennellyt mm. Les Humanoïdes Associésille. Olen monin tavoin pinnallinen ihminen ja ihastun sarjakuvissa helposti pelkästään visuaaliseen ilmeeseen. Minulle Dall'Oglion hieman eksoottinen piirrosjälki toimii hyvin. Tunnen mangaa heikosti, mutta Lost Planet näyttää enemmän japanilaiselta kuin eurooppalaiselta: ohutta terää käyttävä jälki, pitkiä vauhtiviivojen rypäitä, tyylitellyt kasvonpiirteet ja tarkasti piirretty teknologia. Ympäristö näkyy ja tuntuu miltei joka ruudussa. En harrasta videopelejä enkä ole nähnyt Lost Planet 3:a, joten en osaa sanoa, minkä verran sarjakuvan maailma ja miljöö ammentavat niistä.

Lost Planet: First Colony on yllätyksetöntä mutta ihan toimivaa perus-scifiä. Se tarjoaa perehtymättömälle eksoottisen yhdistelmän mangaa ja bande dessinéetä.

Lisää aiheesta:

Kommentit